Islak Mekânlarda Tesisatın Döşenmesi?
Islak Mekânlarda Tesisatın Döşenmesi?
[yasr_overall_rating size=”medium”]
Mutfak, banyo ve tuvaletlere binalar üzerinde ıslak zemin adı verilmektedir. Islak olan hacimler dairenin büyük bir alanını kaplamaktadır. Dairelerin bu bölgelerinde dairenin suya ihtiyacı giderilmektedir. Sıhhi tesisat ise su kullanım alanları, ihtiyaca göre bu alanlarda toplanmaktadır.
Gerçekten ihtiyaç yok ise yani zorunlu olmadıkça temiz su boruları dairelerde sıva altı döşenmelidir. Borunun sıva altı döşemesi ile terleme olayı önlenmektedir. Katlara yükselen kolon boruları sıva üstü döşenmelidir.
Dairelerde temiz su boruları zorunlu kalmadıkça sıva altı döşenmelidir. Aynı zamanda borunun sıva altı döşenmesi terlemeyi de önler. Katlara çıkan kolon boruları ise sıva üstü döşenir. Atık su boruları ise duvar veya döşeme içinden çekilir. Atık su kolon boruları duvar yüzeyinden döşenir. Sonradan bu borular fayans altına alınır. Yataydaki atık su boruları ise düşük döşeme veya döşeme üstünden çekilir. Döşeme kaplamasıyla üzeri kapatılır.
- Islak hacimler için mutlaka 1/20 ölçekli detay projeler hazırlanmalı ve imalatlar bu projelere göre yapılmalıdır.
- Islak hacimlerde ( wc ve banyolarda ), düşük döşeme veya asma tavan yapılarak, gerekli tesisat boşluğu verilmelidir. Düşük döşeme bulunduğu ıslak hacimin atık su tesisat boşluğu, asma tavan ise bir üst kattaki ıslak hacimin atık su tesisat boşluğu olacaktır. Onarım kolaylığından dolayı asma tavan uygulaması seçilmelidir. Bunların dışında, ıslak hacimleri çevreleyen alçıpan bölme duvarlar içindeki boşluklarda tesisat boşluğu olarak kullanılmaktadır.
- Islak hacimlerde mutlaka havalandırma tesisatı olmalıdır. Havalandırma tesisatı doğal ve cebri olarak iki şekilde yapılır. Doğal havalandırma, wc ve banyoların dışarı bakan duvarındaki yada havalandırma şaftındaki açılır pencere veya kollu panjur ile yapılır. Kışın soğuk havalarda, banyo esnasında bu pencere ve panjur kapalı tutulduğundan, banyo içersinde aşırı derecede rutubet oluşmaktadır. Buda boyanın, sıvanın, aydınlatma armatürlerinin ve aynanın bozulmasına yol açmaktadır. Cebri havalandırma, aspiratör yardımı ile nemli havanın dışarı atılmasıyla yapılır. Aspiratör, mahal içersinde dışarı bakan duvara veya şaft duvarına yerleştirilerek banyo içindeki nemli hava dışarıya atılır. Bu tür uygulamalarda kullanılacak aspiratörün ses seviyesi düşük olmalıdır. Banyo aydınlatmasından paralel elektrik tesisatı çekilmek suretiyle aydınlatma anahtarından veya ayrı elektrik tesisatı çekilmek suretiyle bağımsız anahtardan beslenebilir. Cebri havalandırma çok daireli binalarda merkezi olarak yapılabilir. Hava kanalları ile birçok wc ve banyolar tekbir aspiratöre toplanıp , dışarıya atılabilir.
- Islak hacim döşemelerinde su yalıtımı yapılmalıdır. Yalıtım üzerindeki suyu alan özel süzgeçler kullanılmalıdır.
- Islak hacimlerin dışarıya bakan duvarlarına, yoğuşmayı önlemek için çok iyi ısı izolasyonu yapılmalıdır.
- Asma tavan içinde yapılan atık su tesisatlarında sessiz borular kullanılmalıdır.
- Dikey kolon boruları kolay ulaşılabilecek şaft içinden geçirilmelidir. Pis su tesisatı kolon inişleri için ıslak hacimler içersinde ve ya bitişik şaftlar oluşturulmalıdır.